‘Kan Ulrich de geestelijke kracht opbrengen de Riis van Indurain te worden?’ ‘Nederland moet oppassen niet het het Jutland van Europa te worden.’ Dit zijn interessante vergelijkingen. Ze zijn van het type A:B=X:Y. Ulrich:Armstrong = Riis:Indurain. In dit geval wordt Armstrong weggelaten, omdat de schrijver bekend acht dat sommigen denken dat Ulrich een eind kan maken aan de hegemonie van Armstrong. Zoals Riis dat bij Indurain deed. In formule: A:(…) = X:Y.
In het tweede geval ligt het anders. Nederland:Europa = Jutland:Denemarken. Hier wordt de functie van Denemarken ten opzichte van Jutland bekend geacht. Jutland is het achtergebleven gebied van Denemarken. Als je dat niet weet, gaat de vergelijking de mist in. In formule: A:B = X:(…).
De tweede formule komt natuurlijker over dan de eerste. Beter is dus: ‘Ulrich kan de Riis van Armstrong worden.’ Nog beter is dit soort vergelijkingen te vermijden als de X niet duidelijk is. Een goede X is nooit de X van Y. Een goede X is altijd een X. ‘Misschien wordt Ulrich wel een Poulidor.’ Dat is duidelijk. Armstrong is natuurlijk wel de Anquetil van de jaren nul.
Enigszins gerelateerde berichten
- Iets over muziek doorDoortje De Vries Muziek neemt een belangrijke plaats in onze samenleving. Zo hebben wij bijvoorbeeld de driekwartsmaat en ook de dwarsfluit is erg mooi. In de oertijd begon de muziek op te bloeien als nooit tevoren. Ze werd…
- Gevallen doorCees 't Hooft Minister, er zijn nu al twee gevallen van open tbc geconstateerd. Wat zijn de maatregelen die u gaat nemen? "Zowel in Vlagtwedde als in Surhuisterveen zijn de AZC's geheel geïsoleerd. Alleen de mensen van de…
- Een nieuw begin doorZeger De Wolde Het is misschien nog wat vroeg in het jaar, maar we maken ons nu al zorgen om de decembermaand. Weer de ene feestdag na de andere. Zu viel, zu viel, om met Wagner te spreken.…
- Oorwurm doorBente Andersen Ik had laatst de opdracht van iemand gekregen om op de melodie van een bekend Frans chanson een teambuildende tekst te schrijven. De tekst had dus inhoudelijk niets met het origineel te maken. De hertaling…
- Ontroering: de emotie doorBente Andersen Een van de eigenaardigheden van de mens, vergeleken met andere zoogdieren, is het vermogen tot ontroering. Afgezien van een verwaarloosbaar klein aantal gestoorden, kan ieder mens ontroerd worden. Deze geestelijke aangedaanheid heeft meestal een lichamelijke…
Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!