Een nieuw begin

Het is misschien nog wat vroeg in het jaar, maar we maken ons nu al zorgen om de decembermaand. Weer de ene feestdag na de andere. Zu viel, zu viel, om met Wagner te spreken. Van Sinterklaas en Kerstmis moeten we afblijven, daar valt niks aan te doen, maar dat 31 december de laatste dag van het jaar is, daar valt veel op af te dingen. Let nou eens op de namen september, oktober, november en december. U hoeft geen talenwonder te zijn om door te hebben dat we hier de getallen zeven, acht, negen en tien terugvinden. Alle namen van de maanden komen overigens uit het Latijn. En u zult het ook wel ereis eigenaardig gevonden hebben dat zo’n klein en tevens flexibel maandje als februari al in het begin van het jaar zit. Het begin van het jaar is natuurlijk maart. En tot 154 v.C. was dat ook zo, in ieder geval in Rome. De Romeinen waren toen bezig het gehele gebied rondom de Middellandse Zee aan zich te onderwerpen. Een aantal Kelten in Spanje hadden daar bezwaar tegen, in ieder geval als het om hun eigen gebied ging, en kwamen in opstand. De Senaat besloot er de consuls heen te sturen. Die zouden op zijn vroegst eind februari daar aankomen, terwijl hun ambtstermijn op 1 maart, de eerste dag van het jaar, afgelopen was. De senaat had dus een probleem. Een slimme senator kwam toen op het idee het begin van het jaar twee maanden te vervroegen. Er konden toen onmiddellijk nieuwe consuls benoemd worden en naar Spanje gestuurd. De nieuwe tijdregeling werd voor het ganse Romeinse rijk van kracht verklaard en uiteindelijk zitten wij nog steeds met dit onhandige jaarbegin. Gedurende de Middeleeuwen was het nog een zooitje met de nieuwjaarsdag, maar landvoogd Requesens legde in 1575 1 januari als zodanig vast. De decemberellende is dus uiteindelijk allemaal de schuld van de Spanjaarden. En de Romeinen natuurlijk. En Sinterklaas was een Turk. En Jezus was een jood. Allemaal buitenlanders. De muzelmannen hebben hun eigen oplossing voor het probleem, want die laten het jaar verspringen, zodat elke dag wel eens een keer nieuwjaar kan zijn.

We pleiten ervoor om 1 maart weer als de eerste dag van het jaar te herinvoeren. De lente komt er dan weer aan, dat is toch een veel beter begin dan dat we eerst nog een tijdje door de winter moeten ploegen. De nieuwe regering zou eens iets nuttigs kunnen doen. En anders vieren we oudjaar wel in Spanje.

Rubriek(en): Algemene kennis, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.