Iets over muziek

Muziek neemt een belangrijke plaats in onze samenleving. Zo hebben wij bijvoorbeeld de driekwartsmaat en ook de dwarsfluit is erg mooi. In de oertijd begon de muziek op te bloeien als nooit tevoren. Ze werd uitgevonden door een oermens die gewond geraakt was bij de wolharige-neushoornjacht en daarom niet mee kon dansen.

Hij pakte een afgekloven bot en begon er mee op de grond te slaan. Dat was de eerste muzikant. Nog steeds hebben slagwerkers iets primitiefs. De tweede muzikant was de mammoet-imitator. Ook trompettisten zijn erg oer. Trombonisten hebben dikke lippen en kunnen goed zoenen. Reggae’ers zijn daarentegen goed in zuigen en erg traag.Ook de Oude Grieken konden er wat van: zij speelden op twee hobo’s tegelijk en ze hebben het koor uitgevonden. Nog steeds zingen koren onverstaanbaar, ook al zingen ze geen Grieks. Dit noemen wij traditie. Dit is erg belangrijk want anders zouden we elke keer weer de muziek opnieuw moeten uitvinden en dat kost veel moeite. Toen de Oude Grieken waren uitgestorven, kwamen de Oude Romeinen aan de beurt, maar die waren altijd bezig met het uitbreiden van hun territoor en vonden muziek tijdverspilling. Naderhand werden de Oude Romeinen Nieuwe Italianen. Die vochten iets minder en daarom bedachten ze de opera. Ook operazangers zingen onverstaanbaar, maar wel hard en dat komt omdat de microfoon nog niet was uitgevonden. Verdi heeft niet ‘De Parelvissers’ geschreven, maar wel ‘Toreador, kijk uit, daar komt de stier’ en dat is ook goed mee te fluiten. Ook in Duitsland maakte men opera, zoals bijvoorbeeld de gelukkig te vroeg gestorven Mozart met zijn bekende ‘Toverfluit’. Wagner schreef opera’s die erg lang duurden en daarom heeft Hitler de oorlog verloren. In Afrika dansten de negers op opzwepende trommelmuziek, maar toen ze zonder inspraak naar Amerika werden gevoerd, mocht dat niet meer. Dus deden ze het stiekem of leerden gitaar spelen. Zo werd de blues uitgevonden en de jazz. Louis Armstrong is hiervan een goed voorbeeld. Ook blanke mensen mogen jazz spelen, als ze maar drugs en drank gebruiken en vroeg dood gaan. In Europa zat men ondertussen niet stil. Een prachtig werk van Händel is de ‘Messiah’, die door het London Symphonie Orkest wordt begeleid. Een ander bekend orkest is het Filharmonisch Orkest. Ook Strauss schreef meeslepende walsen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Beethoven, die één opera schreef, namelijk Fidelio. Ravel schreef een pianoconcert voor de linkerhand, zodat hij met de andere hand kon dirigeren. Voor de jeugd hebben wij de beatmuziek en de hiphop. Dat is harde muziek met veel seks erin en daarom vinden ouders het niet mooi. Veel jongeren hebben een gehoorbeschadiging en daarom moet de muziek zo hard. Een bekend instrument is de elektrische basgitaar die met twee handen wordt bespeeld. Hiervan is Michael Jackson een voorbeeld. Een ander voorbeeld is Madonna. Er bestaat ook volksmuziek die wordt gespeeld door primitieve mensen die geen noten kunnen lezen en het daarom van hun vader hebben geleerd. Zo, dit was iets over de muziek. Volgende keer de dierenwereld.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.