Zit u goed?

U komt waarschijnlijk welereis in een dierentuin. Anders heeft u welereis een uitzending gezien van Discovery, National Geographic of de EO. Met andere woorden: u heeft wel eens een blik geworpen op een groep primaten, zijnde geen mensen. Wat doet zulk een primaat? Hij loopt wat, ligt een enkele keer en meestentijds zit hij. Net als zijnde wél mens. Alle primaten zitten voornamelijk. Op hun krent. Er zijn uitzonderingen. Individuen van de soort Primatus Servilis staan dikwijls ter meerdere verdienste van hun hogere in rang, maar dit is een duidelijke anomalie en wij zullen dezen uitsluiten van verdere beschouwing. Hoe zitten apen? Ze zitten op een boomtak, op de grond of op een steen. En hoe zit uzelf? Juist, op een stoel. Bij onze belangrijkste gemeenschappelijke bezigheid, het zitten, verheft de mens zich letterlijk. U zit daar niet zo bij stil, maar het is het belangrijkste onderscheid tussen de andere primaten en de beschaafde mens. Er zijn nu natuurlijk wijsneuzen die tegenwerpen dat het gebruik van taal veel belangrijker is, maar dat is natuurlijk onzin. Apen gebruiken ook taal, maar die verstaat u niet. Dat geldt voor de meeste mensentalen ook. De kans dat u iemand iets zinnigs hoort zeggen is net zo klein als u Herman van Veen een zin zonder vibrato hoort zingen. Discussie gesloten. Het verschil is de stoel. Hoe hoger de stoel, hoe groter het verschil. Er zijn primitieve stammen waar maar één stoel aanwezig is: de troon. Een democratie kenmerkt zich door de beschikbaarheid van een hoge stoel voor iedereen. Everyman a King. Een echte koning doet niets. Anderen hebben bezigheden en dus is het belangrijkste gevolg van de democratische hoge stoel de tafel. Apen hebben vier onderdanen, wij maar twee en dat compenseren wij door tafel en stoel. Dat scheelt acht poten. Zo is het tientallig stelsel uitgevonden.

Deze beschavingsmijlpaal is door latere generaties verkeerd begrepen. Een getroubleerde geest vond de luie stoel uit, in het begin voorbehouden aan de vader des huizes, die in zijn zetel bediend werd van koffie. Vader had zoveel macht dat hij zich letterlijk kon verlagen en in de loop der tijd verlaagde iedereen democratisch mee. Niemand werd ook meer bediend. Slechtwillende vormgevers bedachten de zithoek inclusief de salontafel. De zithoek is pervers ontworpen: de afstand tussen de gezetenen is dermate groot dat alleen geschoolde stemmen de afstand over de salontafel heen kunnen overbruggen. Het reiken naar het glas whisky kost een hernia. En eruit opstaan kost zo veel moeite, dat de blaas al geledigd is voor het bereiken van het gemak. Het beschavingsdieptepunt werd bereikt door de uitvinding van de televisie. Het gezamenlijk bekijken creëerde een valse saamhorigheid door deze gemeenschappelijke vriend en/of vijand. De hulpeloze manier van zitten maakte de mens ontvankelijk voor deze vijfde colonne binnenshuis. De nobele hoge stoel, bedoeld om de mens te verheffen, verwerd tot een zitzak. Zijn bezitter evenzo.

Het moge duidelijk zijn. Zo kan het niet langer. Herstel de Hoge Stoel in ere. Ga weer rond de tafel zitten. Luister naar uw medezitter. Zeg eens iets verstandigs. Word weer mens.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.