Vrijheid

Er schijnt onder mensen een grote behoefte te heersen om vrij te zijn. Tenminste dat denken dichters of wie er voor willen doorgaan, zoals bijvoorbeeld populaire liedjeszangers. Dan willen ze daar dan een vergelijking bij hebben, want ze denken dat het publiek het anders niet snapt. Zo vrij als een…ja, vult u maar in… een vogel. As free as a bird. En waarom is dat zo? Omdat een vogel kan vliegen! Een willekeurige pinguïn of struisvogel zal het tegenspreken, maar hun wordt niks gevraagd. En dacht u dat vogels vliegen voor hun lol of omdat ze niks anders te doen hebben? Nee toch zeker! Een vogel vliegt omdat hij zo vreselijk veel voedsel bij elkaar moet krijgen. Dat doet hij voor zijn kindertjes of omdat hij door zijn instinct wordt gedwongen tijdelijk naar een andere hemisfeer te emigreren. Hij vliegt om te eten en hij eet om te vliegen. Als een vogel nou eens zou besluiten om zich niet voort te planten en niet te trekken, dan zou er al een hoop vrije tijd gewonnen zijn, maar zo slim zijn ze niet, die gevederde vrienden van ons. Een koekoek laat tenminste nog haar eieren door een ander uitbroeden, maar daarna moet ze zo nodig weer naar Afrika. Als het daar zo leuk is, blijf er dan. Heeft u welereis gierzwaluwen gezien? Die scheren ’s zomers zo snel door de lucht en roepen srie srie. En waarom doen ze dat? Alleen maar om insecten te vangen. Ze komen in mei aan. Nestje bouwen, eitjes leggen, broeden, kindertjes voeden en in augustus al weer back to Africa. Die beesten hebben het zo druk dat ze in de lucht moeten slapen. Is dat leven? Ik dacht het niet. Heeft u welereis een zilvermeeuwenkolonie gezien? Zelfs in een Bijlmerflat ben je nog gelukkiger. De hele dag je territorium verdedigen, want de buren stelen alles als je niet uitkijkt. En dan die kankerherrie! Iedereen in de kolonie roept klie-auw en u begrijpt nu waarom.

Vrijheid, uw naam is poes. De huispoes doet de godganselijke dag volstrekt niets. De enige poot die hij uitsteekt, is om zich uit te rekken. Ik geef toe dat bij het minste geringste idee van een lichte trek er wat activiteit ontstaat. Dan wordt bijvoorbeeld het lopen van de baas ineens heftig bemoeilijkt omdat de poes aandacht nodig heeft. Maar gelukkig, na het ledigen van het bakje gaat hij weer uitrusten. Dat zijn beesten die vrij zijn!

Niet die arme vogels. Die werken zich te pletter. Vogels zijn helemaal niet vrij. Dames en heren poëten, wilt u voortaan zingen ‘as free as a housecat’. Liever nog: zing voortaan nooit meer over vrijheid. Ga eens wat nuttigs doen.

Rubriek(en): Algemene kennis, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.