Tusse-n

Als wij het woord ‘paddestoel’ zien staan, dan denken wij natuurlijk niet aan een stoel voor een pad. Bij het woord ‘paddenstoel’ denken wij dat wel. Met dank aan het nieuwe Groene Boekje. Ze zijn daar bij de Nederlandse Taalunie (ze bedoelen Nederlandse-Taalunie) ganselijk van de pot gerukt.

Ze begrijpen hun eigen regels niet: giraffenek wordt giraffennek. (Regel: bij meervoud op s geen tussen-n.) En wat dacht u van tiensecondelijm? Moet juist wel een n hebben, want alleen maar meervoud. Tiensecondeslijm is dus ook mogelijk, maar verwarrend. Ook leuk is ideeëloos. Ideeënloos of ideeloos, vinden wij. Ja, wij kunnen wel zoveel vinden, maar ons wordt niets gevraagd. Terwijl wij laatst nog in Het Parool het leukste blad van Nederland genoemd werden. En dus weigeren wij onszelf een zielenpiet te noemen. Aan onze hoela’s! Gelukkig is savooienkool weer savooiekool geworden, want die was nogal onverteerbaar. Wij blijven angstig kijken of onze ruggengraat het wel houdt. En onze hartenlap voeren wij aan de poes op. Volgens het Groene boekje is het een reuzenkerel die in een martialartsfilm speelt, maar helaas een klotefilm. Terwijl wij toch echt wel eens een klotenfilm hebben gezien.

Rubriek(en): Missive, Taal- en LetterkundeTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.