Het geschenk van de ouders

Het voortbrengen van kinderen is een natuurlijke zaak en dient geaccepteerd te worden, hoewel niet aangemoedigd. Ons DNA wil zich voorplanten en het schijnt grote wilskracht te vereisen om daar niet in mee te gaan. In voorkomende gevallen is het kind gewenst en is men in blijde verwachting. In deze blije tijd is er veel te doen, zoals het inrichten van een babykamer, het aanvragen van de Blije Doos en het bedenken van een naam voor de aanstaande wereldburger. Die kinderkamer lukt wel en die Doos ook, maar het bedenken van een naam is geen gemakkelijke zaak.

Mijn vader wilde zijn eerstgeborene een artistieke naam geven. Een katholieke vader gaat dan een lijstje met heiligen af en kijkt waar ze de patroon van zijn. De heilige Eligius, oftewel St. Eloy, was edelsmid geweest voordat hij bisschop werd en van deze beroepsgroep was hij dus de beschermheer. De man heeft het overigens erg druk, want hij is ook de patroonheilige van betonvlechters, koetsiers, garagehouders, mensen in geldnood, veiligheidspersoneel en informatici. Een uitstekende keus van mijn vader dus. Ik had ook Dunstan kunnen heten, die doet ook aan het beschermen van edelsmeden en bovendien van musici. Die had ik ook niet vervelend gevonden, want nog zeldzamer dan Eloy hier te lande. Er zijn in 2011 acht Eloys bijgekomen en maar een Dunstan.

Die naamkeuze viel niet in goede aarde bij een gedeelte van de familie. Als oudste kleinkind van twee kanten zou ik vernoemd moeten worden naar een opa. Nu leefde de vader van mijn vader gescheiden van zijn vrouw, dus die kon niet. Ik zou Chris moeten heten, naar de andere opa. Wat ben ik mijn vader dankbaar voor zijn standvastigheid!

Aan je naam zit je je hele leven vast, dus ouders moeten zich bewust zijn van de impact van het uithangbord dat ze hun kind meegeven. En je weet niet waar al die andere ouders op zitten te broeden. Al die ouders die in 2011 hun kind Keano noemden, dachten origineel te zijn. Toch waren het er 212. 150 Twans. Hoe zou dat nou komen? 115 Jorten. Ja, ja. 710 Jaydens! Britney Spears heeft tweede kind zo genoemd. En waar komen ineens die 424 Elins vandaan? De ex-vrouw van Tiger Woods heet zo, maar spelen die vaders allemaal golf? Lieve aanstaande ouders, als u ergens in het openbaar een leuke naam tegenkomt, bijvoorbeeld Tygo, ga er dan maar vanuit dat ook anderen deze naam hebben ‘ontdekt’. In uw geval waren dat er 365. Een Spaanse voetballer heet Xavi. Ouders door het dolle heen. Dat begint met een X! Heeft niemand anders! Helaas, toch 157 anderen.

Kijk, dan dat meisje die de welluidende naam Ifunanyachukwu meekreeg. Misschien betekent het ‘geboren in een land waar het altijd koud is’ of ‘volharding zal altijd overwinnen’. Dat soort namen moet wel iets betekenen. Maar welke gekken geven hun kind de naam Jazz? 27 exemplaren. Zo’n jongen zal voor de rest van zijn leven moeite hebben met het appreciëren van Mozart. Twee jongens zijn Tj genoemd. Die moeten naderhand samen maar een band beginnen, 2tj geheten. Wordt vast een succes. Een jongen heet Tuborg. Wordt alcoholist. Maar ik ken een vrouw die Rkia heet. Volstrekt unieke naam. Haar vader was analfabeet. Hij bedoelde iets anders. Zo kan het dus ook. Jaab, Willep, Kenk, Jiet en Omma, Mophie, Hotte, Pemke.

En let ook eens op de betekenis van namen. Als u er aan denkt om uw zoon Herman te noemen, dat wilt u niet, maar stel, en u bent pacifist, dan heet uw zoon ‘held van het leger’. Bram: ‘de goddelijke vader is barmhartig’. Toch ongemakkelijk voor een atheïst.

U bekijkt het maar. Ik heb u gewaarschuwd.

 

Was geschreven door:

Eligius (uitverkorene) Bonifatius (hij die goede dingen zegt) Giovanni (Jahweh is genadig) Maria (de weerspannige) Everwijn (vriend van het wilde zwijn)

Rubriek(en): Missive, Taal- en LetterkundeTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.