Gemeentepoëzie

“Rotterdam moet schoon, heel en veilig. Waarom? Daarom!” Deze mantra ziet men op vuilniswagens in Rotterdam. Op deze Roteb-vehikels staan vaak dichtregels en het gemeentebestuur dacht daar haar maatschappelijke poëzie aan toe te voegen.

Het is duidelijk dat Opstelten de regels niet bedacht heeft en ook Poetry International verdenk ik er ook niet van, dus het zal wel door een ingehuurd tekstschrijfbureau gefabriceerd zijn.

Het eerste woord maakt gelijk duidelijk waar het om gaat: Rotterdam. En dat moet iets. Bij schoon en veilig kan ik me iets voorstellen, al zou ik er graag een werkwoord als worden of zijn bij hebben. Maar we zijn tenslotte Rotterdammers en die houden niet van franje.

Maar een wereld van onbegrip gaat voor me open bij: Rotterdam moet heel. Heel wat? Rotterdam moet heel erg nodig allerlei narigheid meemaken, bijvoorbeeld. Dat zou een Amsterdammer kunnen vinden. Of vielen er misschien stukjes van Rotterdam af? Zat er een scheur in Rotterdam? Gaan we naar de ratsmodee als Rotterdam niet heel is?

Waarschijnlijk bedoelen ze dat je geen bushokjes moet vernielen, maar dat is nogal evident. Rotterdam heeft erg behoefte aan een goede stadsdichter. Waarom? Daarom!

Rubriek(en): Missive, Taal- en LetterkundeTags: , ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.