Arm Fruit

Je bent voor de zoveelste keer weer eens in een niet geheel vrijwillig uitgekozen gezelschap. Iemand vertelt dat hij altijd zo moet lachen om Herman Finkers, zelfs om zijn liedjes. Dit in tegenstelling tot Herman van V… “Ho, ho, je moet geen appels met peren vergelijken,” roept een andere cabaret-expert uit. Twee Hermannen, allebei grote-zalenvullers, maar je mag ze niet met elkaar vergelijken. Omdat de spreker weet dat hij zwak staat, wordt het arme fruit erbij gehaald.

Je mag alles met elkaar vergelijken, maar op een of andere manier schijnen appels en peren van vergelijking te zijn uitgesloten. Zou het politiek incorrect zijn? Zijn appels de negers onder het fruit? Zijn peren wellicht de indianen, pardon, oorspronkelijke Amerikanen onder de vitamineleveranciers? Appels en peren zijn nauw aan elkaar verwant. Sommige biologen laten ze zelfs onder het zelfde geslacht vallen, dus waar hebben we het nou over? Maar zelfs als ik een anker Malvezij met Herman van V. zou willen vergelijken, wat is het probleem? Of Herman F. met een asymptotische hyperbool? Onderscheid moet er zijn, dus moet er veel vergeleken worden, daar word je groot en sterk van.

En laten we hier vooral denken aan een uitspraak van de schilder Paul Citroen: “Appel, zo’n peer!”

Rubriek(en): Missive, Taal- en LetterkundeTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.