X = Y

Nederlanders schijnen zichzelf erg gelukkig te vinden. We staan in de top drie van geluksbevinders, stond laatst in de krant. Helaas stond er niet bij wat mensen daar onder verstaan.

Behalve mezelf ken ik weinig echt gelukkige mensen. Wel een heleboel die redelijk gelukkig zijn. Mijn idee van geluk is een toestand van grote innerlijke tevredenheid bij jezelf. Tevredenheid veronderstelt een norm voor jezelf: ik hoor x te zijn en de mate waarin ik x ben, bepaalt mijn tevredenheid en dus mijn geluk. De keuze van uw persoonlijke x is dus erg belangrijk. Dat geeft een heleboel problemen. Omdat u nog geen x bent, kunt u ook niet weten wat het voelt om zo te zijn. Want u bent nu y, en y ≠ x, voorlopig. Bovendien is er een traditie van zo’n kleine drieduizend jaar, waarin allerlei wijsneuzen bedacht hebben wat x is, of in ieder geval hoort te zijn. Sommigen hebben overigens wel interessante oplossingen bedacht, zoals bijvoorbeeld Gautama, die de Boeddha werd genoemd. Hij stelt simpelweg dat je niet moet streven en dan x = y. Maar als je niet intens lui bent, dan moet je toch weer streven naar het niet-streven, dus dat schiet ook niet echt op. De oude Griekse filosofen (zijn er ook nieuwe?) stelden het persoonlijk geluk als hoogste doel, het zogenaamde eudemonisme. Dat vond men in latere, christelijke tijden absoluut niet, want toen hadden ze een god die zich liet kruisigen voor het heil van de mensheid. Overigens offerde alleen zijn menselijke kant zich op, dus hij hield nog een hoop over, maar een kniesoor die daar op let. Maar ineens was daar dus het geluk van de medemens. De medemens oftewel naaste werd eerst begrepen als degenen met wie men persoonlijk omging, maar het begrip gingen sommigen uitbreiden tot de gehele mensheid. Het zal duidelijk zijn dat je dan nooit gelukkig zal worden. Ethici en geloofverspreiders streven trouwens helemaal niet naar het geluk van de gehele mensheid, maar naar uitbreiding van hun invloed en daar kunnen ze erg gelukkig van worden. Iedereen, of hij nou christen, islamiet, hindoe of anderszins is, beschouw ik als een morele schuinsmarcheerder als hij wil beweren dat hij weet wat x is en hoe je dat moet bereiken en dat dat dus voortaan voor iedereen geldt. Ik heb een kleine tip. Ga alleen maar om met mensen waar u van houdt en doe daar naar vermogen uw best voor. Vergeet uzelf niet. Hou veel van uzelf, want dan heeft u veel liefde uit te delen. Zoek uw eigen maten. Y zal groeien. Binnenkort x-y = 0.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.