Kijk niet om

In tegenstelling tot gezond verstand en fatsoen, waar ieder van denkt er genoeg van te hebben, schijnt er een duidelijke schaarste te zijn aan respect. Respect is duidelijk verwant aan liefde. Mensen zullen niet snel zeggen dat ze daar voldoende van krijgen. Er kan altijd meer bij. Als je respect krijgt, heb je het gekregen, maar je hebt het niet. Respect is een bouwstof. Op zichzelf is het niks waard. Met respect kun je zelfrespect opbouwen. Dat wordt als prettig ervaren.
De oorsprong van het woord is het Latijnse woord respectus, hetgeen omkijken betekent. Als een Romeinse patriciër, omringd door slaven en cliënten over het Forum liep, keek iedereen om. Vandaar. Deze betekenis is soms nog geldig. Zien wij een bloedmooi personage over straat lopen, dan hebben wij de neiging om om te kijken. Dat wij die neiging ook hebben bij invaliden en/of mismaakten doet hier even niet ter zake. Probeer vooral niet om te kijken naar een randgroepjongere. Hij kent geen Latijn en heeft duidelijk nog geen zelfrespect. Hij wil respect afdwingen en wij hebben inderdaad respect voor zijn vlindermes. Overheid, doe hier iets tegen! Een speciaal Ministerie voor Respectbetuiging bijvoorbeeld. Iedereen het respect dat hij nodig heeft en niet kan verdienen. Doe wel en zie niet om.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.