Identiteit

Als u de neiging heeft om voor het nieuwe jaar goede voornemens te maken, dan heb ik een fijne tip voor u. Vermijd identiteit. Dat klinkt duister, dus daarom zal ik uitleggen wat ik bedoel.

Het woord identiteit is vanuit het Latijn via het Frans tot ons gekomen en betekent eenheid van wezen. Hoewel u de helft van uw genen met uw ouders gemeen heeft, bent u toch geheel uzelf. U bent met niemand anders te verwarren. Zelfs als u de helft van een tweeling bent, weet u zeker dat u niet de andere helft bent. Dit is nu uw identiteit. U bent wie u bent en niemand anders. U verandert echter of u nu wilt of niet. U wordt ouder, krijgt nieuwe ideeën, verandert van stemming. Toch zult u niet zeggen dat u van identiteit veranderd bent. Alleen als u in een beschermingsprogramma voor getuigen zit, kunt u een nieuwe identiteit krijgen, dat wil zeggen een andere identiteitskaart. “Moslims moeten integreren met behoud van identiteit.” Voor het gemak doen we nu net of we de termen ‘moslims’ en ‘integreren’ begrijpen. Maar wat wordt in allahsnaam in deze zin met ‘identiteit’ bedoeld? Er zal toch niet bedoeld worden dat imam El-Moemni zijn naam niet hoeft te veranderen in dominee Visser? We hebben het sterke vermoeden dat identiteit hier gebruikt wordt als een ander woord voor volksaard. Zoals in de zin “de Rotterdammer heeft zijn eigen identiteit.” Er wordt dan gesuggereerd dat een Rotterdammer iets specifieks heeft dat elders ter wereld niet gevonden wordt. Er zullen best Rotterdammers gevonden kunnen worden die dat werkelijk denken, maar dat zijn natuurlijk geen echte Rotterdammers, begrijpt u. Mensen zijn sociale dieren die een hang hebben naar een groepsgevoel. Men wil ergens bij horen. Op zichzelf een neutrale eigenschap. Als een individu blij wordt als iemand met hetzelfde type paspoort een doelpunt maakt in het doel van mensen met een ander type paspoort, dan is dat, hoewel ridicuul, volstrekt ongevaarlijk. Als bij tegenovergestelde actie hetzelfde individu boos wordt en overgaat tot plundering, molest en doodslag, wordt dat groepsgevoel nogal dubieus. Het opleggen van een ‘identiteit’ door een autoriteit is abject. Het begrip ‘identiteit’, anders bedoeld dan beschreven in het begin van dit verhaal is een constructie met sterk racistische tendensen. Schrap het uit uw vocabulaire of wees zo eerlijk om voortaan ‘volksaard’ te gebruiken. Als dank hoeft u van ons volgend jaar niet met roken te stoppen.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.