Hofetiquette

Nu u misschien binnenkort wordt uitgenodigd op een feestje bij de nieuwe vorst, is het handig om te weten wat de etiquette aan het hof is. Als u binnenkomt, geeft u uw jas af bij de garderobe. Die is gratis en u krijgt geen nummertje. Als u slecht ter been bent, is het toegestaan uw stok of rollator mee te nemen naar de ontvangstruimte, maar niet uw paraplu. Dames mogen hun hoed ophouden, maar liever niet, zeker niet als hij druipt van de regen. Joodse mannen mogen ook hun hoed ophouden, evenals Sikhs hun tulband of anderszins als uw geloof het voorschrijft. Als uw geloof niets voorschrijft dan dient u als man blootshoofds te zijn.

Rappers wordt verzocht hun hood af te doen. Ook caps worden niet gewaardeerd, omdat het niets met een geloof te maken heeft. Officieren mogen hun sabel meenemen, want die hebben een eed van trouw aan de Koning afgelegd en worden geacht zich daaraan te houden door hem niet met hun steekwapen te belagen. Hun kepie houden ze onder de arm en kan desgewenst onder een stoel worden gelegd. De garderobelakei geeft u geen fooi, evenals andere leden van het dienstpersoneel. Er wordt aangenomen dat hun loon toereikend is. Er is een ruimte waar u uw kapsel of lippenstift kunt bijwerken. Maak daar niet te veel rommel.
Als u wordt uitgenodigd – altijd per post – stuurt u geen bericht dat u komt. Een koninklijke uitnodiging moet u opvatten als een bevel en u zou toch niet graag verdacht worden majesteitsschennis. Overigens worden ernstige ziektes – zeker besmettelijke – en dood als geldig excuus aanvaard om niet aanwezig te zijn. In dat geval wel even een berichtje sturen.
Als u de salon betreedt, dient u uw opwachting te maken bij de koning en zijn familie. Hij steekt het eerst zijn hand uit. Als de koningin haar wang niet toesteekt, dient u haar ook geen drieklapper te geven. Alleen als u van hoge adel bent, mag u een handkus geven en dat bent u niet. Tegen de kinderen kunt u zich enige frivoliteiten veroorloven, maar maak het niet te bont. Dag mevrouw, hoe gaat het met u, is meestal voldoende.
U stelt geen vragen. De majesteiten stellen vragen. Dan geeft u kort en duidelijk antwoord en weidt niet uit over dingen die u leuk vindt. Dat doet u thuis maar. Als de champagne geserveerd wordt en u bent bijvoorbeeld onder vier ogen aan de klets met de koningin, dan kunt u wel iets onschuldigs vragen. Bijvoorbeeld bij welk postorderbedrijf ze de kleren van de kinderen bestelt. In geen geval wordt u dronken, want u wilt graag nog een keer worden uitgenodigd. Dat zal niet gebeuren, want er moeten nog tien miljoen Nederlanders op bezoek en de tijd van de royals is beperkt. Laten we het houden op deze mooie herinnering. Stuur wel even een bedankje voor het aangenaam verpozen en de bitterballen.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: , , ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.