Het gat

Een gat in je panty, een gat in je hoofd, een gat in de begroting, dat zijn nare dingen. Gaten hebben iets vervelends, en je denkt er verder nooit over na. Maar gaten zijn erg belangrijk.

Een gat is niets, omgeven door iets. Een gat heeft pas betekenis als het een gat in iets is. Maar andersom geven gaten functie aan de substantie waar het gat in zit. Neem kleding. Hoe ondoordringbaar de stof moge zijn waar een kledingstuk van gemaakt is, zonder gaten kunnen wij niet in de kleding komen of, anders gezegd, de kleding kan niet om ons heen komen.

Zonder gaten geen leven. In ons lichaam zitten miljarden gaatjes. In de longblaasjes worden via minuscule gaatjes zuurstof aan het bloed doorgegeven en het koolzuurgas gaat weer terug. De zuurstof komt in de longblaasjes door gaten in ons hoofd. Door het mondgat komt voedsel binnen en de afvalproducten gaan weer door poep- en piesgat naar buiten. Andere gaten in ons hoofd zorgen voor kijken, ruiken en horen. En dan hebben we nog miljoenen poriën.

Het gat is een terra incognita. Het gat is filosofisch verwaarloosd. Het gat dient positiever benaderd te worden.

Gaten scheiden het gewenste van het ongewenste. Een zuurstofmasker laat de zuurstof door en houdt de schadelijke zwaveldampen buiten. Vanwege de gaten! Ok, gaatjes. De vader van een vriend heeft de homogeniseringmachine uitgevonden. Die machine is niets anders dan een pomp waardoor melk door zeer kleine gaatjes wordt geperst. Daardoor drijft er geen vetlaag meer op de melk. De vetbolletjes zijn zo klein geworden dat ze zich door de gehele vloeistof hebben verspreid. En dat geeft dan weer een aangenaam mondgevoel. We zijn niet zeker van Bros. Is een luchtbelletje een gat zonder opening? Kun je een gat in een gat maken?

En wat dacht u van een rietje? De uitvinder is onbekend, maar als u eens zieltogend in het ziekenhuis hebt gelegen, kent u de waarde van het voorwerp. En een rietje is niets anders dan een lang gat.

Het wordt tijd dat ook u het gat de waardering gaat geven die het toebehoort. U heeft het gat altijd weggestopt. U geneerde er zich voor. Maar het nietse gat is wel degelijk iets. Kijkt u nu zelf hoe gaten uw leven verrijkt hebben. Dan heeft u iets in de gaten.

Rubriek(en): De MensTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.