Begroeiïng

God heeft vele gezichten en daarom ook verschillende voorschriften voor mensen die denken dat hij bestaat. De god van de joden vindt dat mannen hun kruin moeten bedekken in het gebedshuis en de god van de witte boze mannen vindt juist dat de hoed moet worden afgezet. Ik trad eens de St. Jan in Den Bosch binnen. Nu draag ik altijd een haarband. Daarbij blijft mijn kruin vrij. Ik werd tegemoet getreden door een verlegen vrijwillige jongen die daar rond liep. Hij verzocht mij mijn hoofdwindsel af te doen. Ik stond theologisch in mijn recht om hem op te houden, maar het kostte mij geen moeite om het lapje tijdelijk naar een broekzak te verhuizen. Die jongen werd ook maar gestuurd en ik kon moeilijk om de plebaan gaan roepen. Bij de joden mag een vrouw zelfs haar eigen haar niet laten zien, dus moet ze buitenshuis met een pruik op lopen. Bij de Nederlandse protestanten en katholieken werd het vroeger op prijs gesteld als de vrouw haar hoed ophield in de kerk. Ik heb eens een stoet gristenen in Gouda gezien die ter kerke ging en het enige waar de vrouwen zich van elkaar onderscheidden, was hun hoed. Ze gingen daar ver in. Ook een gereformeerde vrouw is een vrouw, zeg ik even heel seksistisch.

Bij moslims mag een vrouw in diverse nuances iets van haar hoofd laten zien, maar liever geen haar. Wat heeft god met zijn vele gezichten toch met het mensen- en specifiek met het vrouwenhoofd? In het Oosten lopen vrouwen ook vaak met het hoofd bedekt terwijl boeddhistische monniken weer met een kale knar lopen. De heilige hindoemannen gaan nooit naar de kapper en de rasta’s zie je ook niet bij een van de vele hippe knippers.

Ik ken een verhaal van vrienden waarvan de man voor het gemak zich tijdens de vakantie niet schoor. Maar ze waren in Marokko en daar dachten ze dat hij de hadj had gedaan, want een gelovige laat zijn baard staan na die heilige tocht en doet dan ook niet meer aan seks en ze vonden dat een goede reden om zijn vriendin extra te benaderen in dezen. Ze is er gelukkig niet op in gegaan.

Nu ga ik zelf ook nooit naar de kapper, maar ik soigneer mijn baard eens per week om me te onderscheiden van Sinterklazen, Kerstmannen, Fidel Castro’s, hipsters en zwervers. De haarband helpt ook behoorlijk. Mocht ik een afspraak maken met een mij onbekende vrouw, dan hoef ik niet The Financial Times bij me te hebben en een rode roos in mijn knoopsgat. Die situatie zal ik niet meemaken want ik heb al een vriendin, maar toch.

Nu heeft tegenwoordig elke man die denkt dat hij interessant is een baard. Dat vind ik jammer, want dat maakt mij minder uniek. Dat Johnny Depp een baard draagt, kan ik billijken. Als je zo’n mooie kop hebt als hij is dat asociaal om die constant in al zijn heerlijkheid te vertonen. De man gaat overigens wel ver: in Pirates of the Caribbean 1-5 draagt hij een baard met kralen erin en dat had ikzelf uitgevonden in de jaren zeventig, overigens geïnspireerd door het kapsel van Bo Derek in de film ‘10’ van Blake Edwards. George Clooney, ook zo’n geval, nergens voor nodig.

Als we nu eens gaan afspreken dat alleen oude wijze mannen een baard mogen dragen. Liefst met lang haar erbij. Maar dat moet ik gelijk weer afwijzen omdat het dan lijkt dat een van de gezichten van god dat heeft verordonneerd en dat is nog erger.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: , ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.