Bassen

Vraag

Ik weet niet wat het precies is. Vroeger had ik het ook en naarmate ik ouder word, heb ik het steeds meer. Ik begrijp het niet, zeker niet wat de functie ervan is, maar je komt het toch vaak genoeg tegen. En iedereen schijnt het normaal te vinden.

Mijn gehoor is nog uitstekend, alleen heb ik wat last met achtergrondgeluiden, maar dat heeft met de ouderdom te maken. Bij een klassiek concert heb ik er nooit last van. Bij jazzmuziek valt het meestal wel mee, hoewel het daar soms ook erg kan zijn. Maar bij popmuziek is het strijk en zet toujours the same: de bassen staan te hard. Waarom toch? Is dit een misverstand?

Antwoord

Dat heeft een aantal oorzaken. Een basgitarist staat te dicht bij zijn versterker. Een bastoon komt pas tot zijn recht na een aantal meters. De bassist hoort zichzelf te slecht en zet zijn volumeknop hoger. De andere muzikanten, die verder van de baskast staan, vinden nu de bas te hard en ze draaien aan hun eigen knopje. Een volumeknop kan tijdens een concert alleen op een hogere stand. Dit is een onomkeerbaar proces. Bij een gemiddeld popconcert staan alle instrumenten te hard. Dat komt omdat de jeugd sterke prikkels wil hebben. Subtiliteit komt soms met de jaren. Bij een groot concert heb je twee versterkersystemen. De muzikanten horen zichzelf via de monitors. Daar is een aparte technicus voor. Hij reageert op de signalen van de muzikanten. Iedere muzikant heeft zijn eigen mix. Heel anders ligt het in de zaal. De geluidstechnicus aldaar heeft een enorme gehoorbeschadiging, maar dat weet hij zelf waarschijnlijk niet. Doofheid geldt daar als een teken van zwakte. Het is dus niet vreemd dat leden van Golden Earring reclame maken voor brillen in plaats van voor gehoortoestellen. Maar wie begint er nu met te hard te spelen? De drummer! Zacht slaan is voor de gemiddelde drummer even moeilijk als voor een grote bonte specht. De stokken zijn te dik, de ketels te groot en hun onzekerheid (ze kunnen namelijk geen melodieën, laat staan akkoorden spelen) proberen ze te verhullen met volume. De meeste drummers zijn bovendien dom en dat willen ze graag zo houden. Het is dus misverstand op misverstand. Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.