Komkommersalade

Vrijwel elk kookboek is bij elkaar gejat. Iedereen met een aardige verzameling kookboeken kan een nieuw kookboek schrijven. Als de schrijver/samensteller een goede bui heeft, wordt hier en daar een appel door een peer vervangen of een aardappel door een zoete aardappel en dan is de creativiteit uitgeblust. Kookboeken door beroemde chefs de cuisine zijn weer zó origineel, dat navolging van de receptuur voor de thuiskok schier onmogelijk is en men uit frustratie maar weer chili con carne gaat maken.
Vertalers van kookboeken zijn vaak zelf geen keukenprinsen. Bij een recept voor die chili con carne kwam ik eens als ingrediënt twee eetlepels chilipeper tegen. Zelfs voor een sambalfanaat zou het gerecht volstrekt oneetbaar zijn. Er werd natuurlijk chilipoeder bedoeld en dat is heel wat anders, namelijk een mengsel van specerijen. Ik heb een kookboek waarin regelmatig het geheimzinnige tarmeriek gebruikt wordt. Van Dale kent het niet. Ik neem aan dat het vertaald is van het Engelse turmeric, wat geelwortel betekent. Ik bedoel maar. Wantrouw altijd een recept.
Zelfs de beroemde receptenverzamelaar Claudia Roden laat wel eens een steek vallen. U kent vast wel de beroemde Turks/Griekse komkommersalade cacik/zaziki. Zij presteert het (en velen met haar) om de komkommer met zout weg te zetten en het dan vrijkomende vocht weg te gooien! Dat is een doodzonde. Er wordt smaak weggegooid. Vroeger vochten wij om het komkommersap. Hier het goede recept.

Ontdoe de komkommer van zijn schil als deze stug is, anders alleen wassen. Versliert hem in de keukenmachine of snij hem in kleine blokjes. Doe er zout doorheen en laat een kwartiertje staan. Voeg de komkommerstukjes met vocht toe bij dikke Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt. (Variant: laat gewone yoghurt een nachtje in een doek uitlekken en dat vocht mag u gerust weggooien.) Als u wilt, kunt u ongeklopte slagroom toevoegen. Fijngehakte knoflook naar smaak. Verse fijngehakte munt erbij. Als u gedroogde munt gebruikt, zet die dan eerst even weg met wat citroensap of azijn om de smaak wat los te maken. In plaats van munt is dille ook heel smakelijk. Als u koriander gebruikt, verschuift het recept in de richting van India. Een snuifje poedersuiker mag.

We geven natuurlijk geen exacte hoeveelheden, het wordt uw eigen zaziki.

Kooktip

Als u de zaziki aanlengt met koude kippenbouillon, krijgt u een koude komkommersoep. Dan zou u ook nog gehakte bosui en wellicht wat garnalen kunnen toevoegen.

Rubriek(en): Koken, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.