Hartige chocoladesaus

Dat was heel mooi van de Azteken, de uitvinding van de chocolade. En omdat het zoals bekend geen kinderachtige jongens waren, dronken zij hun chocoladedrank zonder suiker. Wij kunnen ons chocola zonder suiker amper voorstellen, maar het op zich bittere spul kan heel goed in hartige sausen gebruikt worden.

Fruit in een pan een fijngehakte grote ui en wat knoflook, doe er twee theelepels ketoembar bij, even laten meebakken en dan de inhoud van een pak gezeefde tomaten toevoegen. Dan ongeveer 50 gram bittere chocola erin laten smelten en het zouten met een half bouillonblokje. Eventueel wat sambal of andere vormen van peper. In deze saus kunt u kip, varken of gehakt stoven. De vegetariërs zouden aan tempeh of eieren kunnen denken. Vis lijkt me niks, maar u kunt daar gerust anders over denken. En natuurlijk kunt u er allerlei knollen of andere niet-stukkokende groenten in stoppen. Om het Mexicaans te houden, kunt u er een avocadosalade bij serveren. Om de saus lekker weg te soppen, is Turks brood erg geschikt.

Kooktip

Om de saus nog gekker te maken, kunt u een eetlepel pindakaas tevoegen. Maar ook cashewnoten en amandelen passen er uitstekend bij. Laat de pan niet door de hond uitlikken, want die kan dood gaan van chocola. Hetzelfde geldt voor het paard.

Rubriek(en): Koken, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.