Dagen zonder alcohol

“Er zijn van die dagen dat ik niet drink.” De meesten van u zullen dit opvatten als dat de spreker alcoholloze dagen kent. Toch zal er op die dagen toch gedronken moeten worden, want anders droog je uit. Maar wat? Koffie is vrijwel altijd vies, want te slap, slechte koffiebonen en met filter, dus die valt af. Van thee word je weeïg van, dus liever niet teveel en van melk word je slijmerig.

Je ziet tegenwoordig jongelui aan flesjes water lurken ook als het niet warm is en ik neem aan dat het te maken heeft met een gezond imago, maar ik zie het meer als een opvolger van het babyflesje. Water drinken heeft iets zieligs, alsof je jezelf niet serieus neemt. Water is voor gevangenen. Vocht innemen is noodzakelijk, maar doe er dan wat mee. Blijft de vraag wat je dan moet drinken.

Het eigenlijke probleem van drinken is, dat je pas iets proeft als je ophoudt met slikken. De smaak van drank is altijd een nasmaak. Vast voedsel heeft dat probleem veel minder. Onze tong zou dus ook tijdens het drinken geprikkeld moeten worden. De natuur heeft hier een mooie oplossing voor bedacht. Uit sommige bronnen komt water met CO2, prik dus. Limonade is van oorsprong citroensap met suiker en water. Voegen we in plaats van plat water water met gas toe, dan krijgen we limonadegazeuse. Een prachtuitvinding!
En in plaats van citroen kunnen we elke smaakmaker toevoegen die we willen. Doen we daar alvast ook suiker bij, dan hebben we siroop.

In Frankrijk kun je in de horeca overal siropen krijgen plus het repertoire aan kant-en-klare prikdranken dat bij ons gebruikelijk is. Ik wil pleiten voor navolging hier te lande. In supermarkten groeit het assortiment siropen, dus voor thuisgebruik is dit een mogelijkheid. Kijk echter zorgvuldig op het label. Er wordt nogal gesjoemeld met de gebruikte vruchtensappen. Met name in de sector zwarte bessen oftewel cassis kan het gehalte van de betreffende vrucht ontstellend laag zijn. Let ook op dat er suiker gebruikt wordt in plaats van zoetstoffen. Van aspartaam is nog nooit iemand gelukkig geworden.

Doe-het-zelf siroop

Neem een liter vruchtensap naar smaak (experimenteer met melanges), doe er een kilo suiker bij en los die op boven een zacht vuurtje. Afkoelen en 25 gram in een beetje heet water opgelost citroenzuur toevoegen. Citroenzuur is niet zo gemakkelijk te krijgen, maar anderhalve deciliter citroensap is ook goed; het geheel is dan wat minder lang houdbaar. Voor gebruik prikwater toevoegen. Verras uw gasten met exclusieve smaaksensaties. U kunt altijd nog wodka toevoegen. Burp.

Rubriek(en): Koken, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.