Nooit oud

Vroeger mocht ik op deze plaats schrijven wat ik wilde, maar sinds ik in de redactie zit, krijg ik opdrachten en nu moet ik iets over ouderdom schrijven. Omdat ik het jongste reactielid ben. Dat vind ik geen goede reden, maar ik wil geen spelbreker zijn. Ik wil gelijk zeggen dat ik het meestal niks vind, die ouderdom en de meeste ouderen zijn het met mij eens. Want vroeger zei op een verjaardag zo’n oude tante tegen mij, dat ik nu de mooiste tijd van mijn leven had. En dan dacht ik altijd dat ze dat nooit kon weten want ze was mij niet. En ik wist van anderen dat die tante een rotjeugd had gehad. Ik heb toevallig een leuke jeugd gehad, omdat ik heel redelijke ouders heb en dito genen. En mijn zus heb ik redelijk kunnen negeren.

Het nadeel van ouderdom lijkt me dat je zo veel moet. Ik doe wel veel, maar dat doe ik vrijwillig. Maar als je oud bent, moet je naar een baas en je moet voor kinderen zorgen, als je zo stom bent geweest om die te krijgen. Daar word je dus niet gelukkig van. Dat zou dus moeten betekenen dat als de kinderen de deur uit zijn en je gepensioneerd bent, het leven dan een stuk leuker wordt. Mijn moeder zegt wel eens dat het moederschap levenslang betekent, dus het zal voor vrouwen iets anders liggen. Als mannen gepensioneerd zijn, kunnen ze al hun tijd aan hun hobby’s besteden, zoals het besturen van verenigingen, want postzegels verzamelen is zwaar uit de mode. Vissen kan nog steeds en lezen mag altijd. Nu is het eigenaardige dat veel mannen niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze verslonzen nogal snel. Dus hebben ze een vrouw nodig, als ze tenminste hetero zijn. Mannen kunnen daarom heel gelukkig oud worden, mits in het bezit van vrouw en hobby. En niet te arm natuurlijk, want hobby’s kosten ook geld. Vrouwen worden erg gelukkig van creatief knutselen en kletsen, dus een vrouw dient vriendinnen te hebben en zeker als je bejaard bent. Sommige vrouwen worden ook oma en dan kan je dus op de kleinkinderen passen. De lol ontgaat me. Behalve als je een boerderij hebt, want dan kunnen die kinderen zichzelf bezig houden. Mijn ene oma had een boerderij, dus ik weet er alles van. Vooral in de sloot vallen en in het prikkeldraad blijven hangen was erg avontuurlijk en educatief. Verder kan ik jam maken en als het nodig is een kip slachten, maar liever niet. Dus voor vrouwen is het ook mogelijk leuk oud te worden, ook zonder man, maar ik geloof dat mijn familie nogal atypisch is, dus het is vast niet voor iedereen weggelegd.

Ikzelf wil de honderd wel halen, maar dan uiteraard in vreselijk goede gezondheid en dat jongeren naar mij toe komen om mijn wijze raad over van alles te vragen. En iedereen snotneus te kunnen noemen, dat lijkt me ook leuk. Voor de rest interesseert mij het voorlopig geen ruk, die hele ouderdom.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags: , , ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.