Japanse cijfers

Mijn vriendje heeft het uitgemaakt omdat hij toch liever met een maagd in het huwelijk wil treden en dat ben ik niet en sowieso wil ik niet trouwen en zeker niet met hem. En dat komt goed uit, want met dat warme weer vind ik al dat gevrij zo’n plakkerige bezigheid. Ik ben meer een wintervogelaar, zoals mijn vader dat zo plastisch weet uit te drukken.

Maar om toch iets te doen te hebben ben ik aan het sudokuren geslagen. Dat zijn puzzels met 81 vakjes in het vierkant, verdeeld in 9 vierkantjes van 3 bij 3 hokjes. In elk vierkantje en in elke rij en kolom komen de cijfers 1 tot en met 9 te staan. Dat is tot daaraan toe en het lukt allemaal heel redelijk, maar je leert die cijfers wat al te goed kennen. En ik heb een ontzettende hekel aan de 6 gekregen. Een 1 is een wat eenzelvig tiepje, maar hij is de baas van alles. Met een 2 kan ik goed leven, zonder de 2 kan je niks verdubbelen en de 3 is een stevig en heilig cijfer. De 4 is een kwadraat, altijd goed. De 5 is op zichzelf niet veel, maar wel de helft van 10 en dat scheelt een jas. De 7 is weer heilig, hoewel een beetje wankel. De 8 is een derde macht, de eerste van alle getallen die dat zijn en dat is niet ieders werk. En de 9 is weer een kwadraat. Maar nou die 6, die heeft helemaal geen enkele uitstraling, die is van een enorme nikserigheid. Hoogstens 2 maal 3 en daar is alles mee gezegd. Bij het sudokuren komt hij altijd op de laatste plaats en dat bewijst maar weer dat de 6 een internationale loser is, want dat sudoku komt uit Japan en daar denken ze heel anders over de dingen dan wij, zoals bijvoorbeeld over de walvis en de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt dus veel over die 6. Ik heb het wel over de 6 in zijn eentje, want als je er een 9 bij zet, dan ligt het weer anders, maar dat hoef ik niet uit te leggen. En bovendien is het daar te warm voor. Over die Japanners moet ik nog even kwijt dat ik betwijfel of het wel mensen zijn. Volgens mij zijn het aliens. Alles loopt daar volgens onbegrijpelijke regels, maar dat kan ook aan mij liggen. Ze hebben 61 vechtsporten uitgevonden en één manier van bloemschikken. Als je daar gewoon eerlijk vertelt wat je van iets vindt, dan mag je niet meer meedoen. Op de populairste Japanse tv-programma’s worden mensen tot op het bot vernederd. Er zijn speciale detectives die naspeuren of huwelijkskandidaten misschien een spoortje Koreaans bloed hebben en dan kunnen die naar dat huwelijk fluiten. En ik moet nog iemand tegenkomen die mij kan uitleggen wat het nut van sushi of karaoke is. En dat rukt hier allemaal op en ik zie nu in dat ik met dat sudokuren helemaal op de verkeerde weg ben. Wij worden hier allengs gejaponiseerd. Ik ga maar weer doorloperen. Misschien is de 6 toch heel sympathiek.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.