Hippies

Ik heb wel eens gehoord dat het in de jaren vijftig een knusse boel was. En zelfs in het begin van de jaren zestig was Nederland nog goed op orde. Volgens mijn vader reden de treinen op tijd, de post werd twee keer per dag bezorgd en alle leveranciers kwamen aan huis. Ministers werden aangesproken met Excellentie en voetballers voetbalden voor hun lol en de eer. Kijk, dat waren nog eens tijden!

En hoe is dat nu misgegaan? Het begon met de nozems (Nederlands Onderdaan Zonder Enige Moraal). Dat waren jongens die op buikschuivers reden, brommers met een klein stuur en een meisje met pettycoat achterop. Ze gingen naar snackbar, bioscoop en dancing, allemaal dingen die een mens verderven. Ze luisterden naar muziek van Elvis Presley, een man met hypermobiele heupen en een fout repertoire.

Maar het was een groepje in de marge, die nozems en ik geloof niet dat ze iets van enig belang hebben gedaan, behalve de burgerij pesten en een beetje met elkaar knokken. Maar later, eind jaren zestig, kregen we de hippies en dat was een slag erger. Die verzetten zich tegen oorlog, discriminatie en geweld. Ze vonden vrijen een betere vrijetijdsbesteding dan vechten en dat was dus moraalondermijnend. Ze wilden hun geest verruimen en daarvoor gebruikten ze drugs en ze mediteerden. Ze wilden lief zijn voor elkaar en voor de mensheid. Ze wilden geen carrière maken. Ze deden aan anarchistische consensus en ze wilden hun kinderen vrij opvoeden.

Het is duidelijk dat de problemen van deze tijd veroorzaakt zijn door de ideeën van de hippies. De losgeslagenheid van mijn eigen generatie komt doordat onze ouders geen gezag meer wilden uitoefenen. Mijn vader vond eigenlijk alles best wat ik deed als ik maar niet zwanger thuiskwam en elk jaar overging. Ik vond dat wel prettig eigenlijk. Maar dat een aantal van mijn vrienden soms zo knetterstoned is, dat ze in god gaan geloven, vind ik minder. Die hele egotrippende spiritualiteit van tegenwoordig, allemaal de schuld van de hippies. Dat een leraar tegenwoordig om aandacht moet smeken, komt uiteindelijk door de hippies, die gezag als een perversiteit beschouwden. Ze bedoelden het goed natuurlijk en ze hebben ook het feminisme uitgevonden, maar het is wel behoorlijk uit de klauw gelopen.

Het wordt tijd dat mijn generatie een paar leuke dingen van de hippietijd combineren met een aantal leuke dingen van de jaren vijftig. Vriendelijke mensen die zich vervoeren met op tijd rijdende treinen. Libertijnse knusheid. Alleen in het weekend stoned. Laten we weer creatief zijn, vrienden.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags: , ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.