De ontdekking van China

Columbus was een behoorlijke pikkebaas. Hij moest en zou zonodig naar het Verre Oosten. Dat kwam omdat hij een boek van Marco Polo gelezen had die beweerde dat hij in China was geweest. Dat had Polo uit zijn duim gezogen en nu nog steeds zijn de Italianen behoorlijke opscheppers. Dat weet elk meisje dat wel eens in Italië op een strand gelegen heeft. Columbus, zelf ook Italiaan, had een hekel aan lopen en daarom wou hij per boot naar China. Hij had wel eens gehoord dat de aarde rond was en hij dacht dat als hij naar het westen zou varen uiteindelijk toch in het oosten terecht zou komen. Met dat idee ging hij naar Portugal, omdat ze daar een hoop geld en boten hadden en dat had Columbus zelf niet. Maar in Portugal zeiden ze tegen hem: dat is allemaal wel aardig, maar volgens ons is dat om. Als je naar het oosten wil, kun je beter gelijk naar het oosten gaan. Columbus kreeg toen de tering in en ging naar Spanje met hetzelfde verhaal. Na een hoop zeuren, wilden ze hem wel wat boten en geld geven. Hij op reis. Op gegeven moment komt hij bij een eiland aan. Dat zal Japan zijn, denkt Columbus, nog een stukje varen en ik ben in China. Hij verder. Komt hij bij een volgend eiland. Dat noemt hij Hispaniola, dat betekent Klein-Spanje en dat deed hij om te slijmen met de Spaanse koning. Hij stapt aan wal en vraagt in het Spaans aan wat blote mensen die daar op het strand staan hoe ze heten. Zegt zo’n Taino, want zo heetten ze: “In jani?” en dat betekent in hun taal “Wablief?”. En daarom heten ze daar indianen, want Columbus heeft tot aan zijn dood toe volgehouden dat hij in China was geweest. Ene meneer Waldseemüller was kaartenmaker en die dacht dat Amerigo Vespucci als eerste het nieuwe land ontdekt had en daarom zette hij als eerbewijs America op zijn nieuwe wereldkaart. Later wist hij wel beter, maar toen was het kwaad al geschied. Hij had het beter Vespucciana kunnen noemen, want Amerigo betekent ‘steeds vol inspanning strijdend’. Maar Columbus betekent duif en dat is andere koek. Dus die Amerikanen kunnen er eigenlijk niks aan doen dat ze nodig de baas moeten spelen in de wereld, want dat komt door hun naam.

Het is bekend dat Columbianen heel vredelievende mensen zijn, tenminste dat dacht ik en anders zouden ze het moeten zijn. Verder is van Columbus bekend dat hij het ei van Columbus heeft uitgevonden, maar dat maak je mij niet wijs, want zo moeilijk is dat niet. Hij heeft veel goud uit Amerika gestolen voor de Spaanse koning en als betaling kregen de indianen syfilis en het christendom terug. Waar twee ruilen, moet er altijd een huilen. En Columbus heeft Amerika natuurlijk niet ontdekt, want die mensen die er woonden hadden het zelf al ontdekt. Zeg dat maar tegen je leraar geschiedenis.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.