België

Zoals bekend hoort Nederland bij de landen met het meeste buitenland. Zo hebben wij bijvoorbeeld België. Voor de overzichtelijkheid hebben ze dat gesplitst in Vlaanderen en Wallonië. Ze hebben ook nog de Oostkantons, maar daar is bij mijn weten nog nooit iemand geweest en waar Duits een beschermde taal is. Dan heb je ook nog Brussel, dat tweetalig is, maar in de praktijk Frans. Daar heb ik geen last van, want ik had Frans in mijn pretpakket.

In België kun je goed eten en drinken. Wat wij een broodje gezond noemen, heet daar smos, dat vuiligheid betekent. Dat zegt iets. Ze hebben twintig sausen bij de friet en vierhonderd soorten bier. Als je die allemaal wilt proeven, kun je er beter gaan wonen en dat doen de Belgen dan ook. België heeft geen woord voor nuchter. Corruptie is in België een nationale hobby. Als in Nederland een politicus een groot huis heeft, denken we dat hij niet deugt. Als een Belgische politieker een klein huis heeft, denken ze daar dat als hij niet voor zichzelf kan zorgen, hij ook niet voor jou kan zorgen. Ze spreken op dat gestolen stukje Duitsland na in België vier talen: Frans, Nederlands, Waals en Vlaams. De eerste twee leren ze op school en de andere thuis. Dat ze Nederlands leren is belangrijk, omdat een Vlaming anders een andere Vlaming van twee dorpjes verder niet meer kan verstaan. In België wordt Vlaams op de tv ondertiteld. Paul de Leeuw wordt daar ook ondertiteld en dat lijkt me hier ook een goed idee. In België staat een architect laag op de sociale ladder. Ze vinden dat een overbodig beroep. Een Belg bouwt met zijn familie zijn eigen huis. Omdat een Belg veel familie heeft, besteedt hij in zijn leven tweederde van zijn vrije tijd aan huizen bouwen. Dat heeft het voordeel dat een Belg in een huis woont dat hij zelf mooi vindt. In Nederland wonen de meeste mensen in een huis dat een architect mooi vindt. Voor beide opties valt iets te zeggen. Dit jaar gingen we met de familie naar Dutroux-land en inderdaad heeft elk huis daar een kelder. Ook hebben ze daar veel losliggende dooie koeien en kreupele paarden. Belgen zijn net als Fransen die alleen van een beest houden als het bereid op hun bord ligt. We bezochten daar een bedevaartsplaats waar de trottoirs zodanig geconstrueerd waren dat de aanwezige rolstoelers met een stuk meer conditie naar huis konden, zelfs zonder tot Maria gebeden te hebben. Maria moet overigens de bindende factor in België zijn waar ze zes regeringen en parlementen hebben. Het is duidelijk dat België een boeiend land is en we mogen trots zijn dat we dat als buitenland hebben. Wij hebben ook een stuk België en dat noemen wij Limburg. Als we dat weggeven, hebben we nog meer buitenland.

Rubriek(en): Doortje de Vries, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.