Weg met de wind!

Vroeger was wind misschien nog nuttig. Amerika was nooit ontdekt zonder wind, zou je kunnen zeggen, want die mannen van Columbus waren te lui om te roeien. Maar iedereen weet dat de ontdekking van Amerika allang door de Indianen was gedaan en die deden het zonder wind. Die waren gewoon komen lopen uit Siberië en daar zijn geen klachten over bekend.

Die ontdekking van Amerika door de Europeanen heeft voornamelijk ellende opgeleverd, met name voor de Afrikanen, die met windkracht naar Amerika werden verscheept, zonder dat ze daarom hadden gevraagd. Ik moet toegeven dat dat mooie dingen heeft opgeleverd zoals blues en jazz, maar Michael Jackson was niet nodig geweest.

Zonder wind was Nederland een stuk kleiner en armer geweest. Zonder molens geen polders en zonder zeilschepen hadden we allerlei volkeren niet kunnen uitbuiten. De wind heeft Nederland gemaakt tot wat het nu is, maar nu hebben we hem niet meer nodig. Andere landen hebben alleen maar ellende met wind. De Franse mistral is maakt de mensen gek, de Zwitserse föhn zorgt voor hoofdpijn en lawines en de sirocco (ook wel Afrikaanse pest genoemd) zorgt voor machineuitval, slapeloosheid en migraine. Is dat nou leuk?

We moeten er maar eens vanaf, van de wind. Een beetje wind kan wel leuk zijn, maar hij is snel teveel. Ik heb eens iemand gekend die het Theater van de Wind had. Hij fietste met een aanhangwagentje waarin zijn gehele theater altijd met de wind in de rug. Hij trad op café’s waar de wind hem bracht. Bijzondere man. En aan een windharp heb ik ook geen hekel. Maar bijvoorbeeld van een fier wapperende Nederlandse driekleur word ik niet ontzettend blij.

Een beetje wind is goed voor de bestuiving van grassen. Geen probleem. Een beetje wind van tijd tot tijd met een mals regenbuitje om de gewassen te verkwikken? Ik ben er een warm voorstander van. Maar elke wind boven drie op de schaal van Beaufort (uitspreken op zijn Engels) is niet nodig. Stoppen met die onzin.

Rubriek(en): Algemene kennis, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.