Spiegeltje aan de wand

De uitvinder van de spiegel was een man uit Mohenjo Daro afkomstig uit de toenmalige middenklasse, een kopersmid. De oudste spiegel was namelijk een scheerspiegel. Echt rijke mensen hadden geen spiegel nodig, want ze hadden iemand in dienst om hen te scheren. Pas toen de spiegels verfraaid werden met bewerkte lijsten, waren ze ook aantrekkelijk voor de rijken. Toen een Chinese monnik voor het eerst in de spiegel keek, schrok hij zo van zijn eigen uiterlijk dat hij spiegels propageerde als geestverdrijvers.

Nog steeds hebben we de neiging mensen die vaak in de spiegel kijken te beschouwen als geestloze types. Toch heeft een organisme een behoorlijk ontwikkeld zelfbewustzijn nodig om te begrijpen dat wat hij ziet in de spiegel hijzelf is. In tegenstelling tot wat sommigen menen, is een televisie geen spiegel. Een spiegel leidt letterlijk tot reflectie, vandaar dat strenge godsdiensten tegen spiegels zijn.

Met bolle spiegels zijn mensenlevens te redden, zoals autospiegels. Archimedes wilde zijn stad Syracuse redden door de Romeinse schepen met holle spiegels in de fik te steken, maar helaas voor hem waren die nog niet uitgevonden. Het is slecht met hem afgelopen. En als Narcissus een spiegel had gehad, was hij niet verdronken, maar van honger gestorven.

Men zegt dat de uitvinder van de lachspiegel, een Venetiaan genaamd Lorenzo, zich doodgelachen heeft. Maar als de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje geen toverspiegel had gehad, was de prins niet met Sneeuwwitje getrouwd. En zo zien we maar weer.

Een Nederlands huisgezin heeft gemiddeld 4,7 spiegel en dit cijfer groeit nog steeds. Blokker, Ikea, Praxis, Xenos: allemaal hebben ze een weids assortiment. Van retro tot moderno. Het gaat natuurlijk om de lijsten, want de spiegel zelf is duidelijk onbetrouwbaar: hij laat elke keer wat anders zien. De lijst geeft houvast en kadreert de bekekene, zijnde de bekijker.

Links en rechts worden overigens niet verwisseld. Ga maar eens liggen voor een spiegel. Als men tussen twee parallelle spiegels gaat staan, wordt het beeld oneindig maal weerkaatst.

Er bestaat een Japans griezelverhaal, waarin iemand zich opsluit binnen een spiegelbol. Deze persoon kwam er totaal krankzinnig uit. Alice was verstandiger en stapte gewoon door de spiegel en bleef volmaakt gezond. Voor de rest kunnen we melden dat de minimale lengte van een spiegel om zich zelf geheel te zien de helft van de lengte van zichzelf is. De bovenkant komt dan precies tussen kruin en ogen. Gaat u vooral door met reflecteren.

Rubriek(en): Algemene kennis, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.