Pluralia tantum

Ik was laatst met een paar mensen voor een dronken weekje in de Ardennen. Het is vrijwel altijd slecht weer daar, dus de beste manier om te overleven is genotsmiddelen gebruiken. In zo’n roes overviel mij het verpletterende inzicht dat er geen één Arden was. Je schijnt te kunnen zeggen: kijk daar is een Alp, maar je zegt niet dat de ene Arden hoger is dan de andere. De Ardenners zelf zullen wel een plaatselijke naam hebben voor elke zich onderscheidende verhoging. Maar echte bergen zijn het niet en in het Frans is het gewoon enkelvoud Ardenne.

Maar de Vogezen hebben echte toppen en er is geen alleenstaande Vogees. Datzelfde geldt voor de Karpaten, Dolomieten en Pyreneeën, die bestaan echt alleen in het meervoud, maar elke top heeft daar zijn eigen naam en dat scheelt. In Amerika heb je de Rocky Mountains en dat lijkt me nogal dubbelop. Ik kan me geen mountain voorstellen die niet rocky is, of hij moet kunstmatig zijn. Je hebt de Himalaya, maar voor sommige mensen is dat niet genoeg en ze hebben het over de Himalaya’s. Gelukkig heeft niemand het over de Tatra’s en als ze het wel doen dan gaat het over auto’s.
Sommige eilandengroepen hebben hetzelfde probleem: een Aleoet, Baleaar, Lofoot of Azoor is nooit in zijn eentje. En je kunt ook niet zeggen dat de ene Troop de andere niet is. Waarschijnlijk houden wij van meervouden, want we hebben het ook over Zweden, Polen en Noorwegen, terwijl die volken het zelf bij een enkelvoud houden
Het is overigens komisch dat Napoleon het had over les Pays-Bas, maar er wel één Nederlands koninkrijk van gemaakt heeft. Gelukkig een meervoud minder.

Weet je wat je daar ziet?
Een Dolomiet?
Welnee!
Het is een Pyrenee.

Rubriek(en): Missive, Taal- en LetterkundeTags:

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.