God en de gelovigen

Ik discussieer wel eens met gelovigen, die stellen dat de almachtige God een ideale wereld geschapen heeft en dat wij mensen vanwege onze vrije wil er een zooitje van hebben gemaakt. En ellende waar wij nies aan kunnen doen, zoals natuurrampen, dat is om ons op de proef te stellen. Heeft u wat argumenten om mij staande te houden in die discussie?

Theo Hermans, Bunnik)

 Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam, merkte Bob den Uyl al op. Bij discussies is het altijd handig u te verplaatsen in de tegenstander. Stel dat God bestaat, dan heeft hij veel moois verricht. Denk eens aan de voedselketen. In plaats van één soort leven en één soort eten, bijvoorbeeld dat er alleen mensen zouden bestaan die in staat waren te leven van rots en water, heeft hij een heleboel soorten leven gemaakt die elkaar op kunnen eten. De muis eet een plant, de slang eet de muis, de buizerd eet de slang en wij zetten de buizerd op. Bij dat laatste kunt u opmerken dat wij God verbeterd hebben, want hij heeft zelf geen opgezette dieren geschapen. Ook heel mooi is dat hij de mutatie heeft bedacht waardoor er steeds nieuwe soorten ontstaan. Hoewel het niet in de Bijbel staat, heeft God dan ook de zeeduinen uitgevonden en persoonlijk vind ik dat een van de mooiste landschappen die er bestaan. Allemaal prachtig toch. Maar er zitten wat eigenaardigheden bij die God. Als je almachtig bent en wezens schept met een vrije wil, dan vraag je om moeilijkheden. Dat is net zoiets als parachutespringen zonder te controleren of er wel een parachute in je rugzak zit. Wat heeft een alwetende God hieraan? Als God nieuwsgierig is, is hij niet volmaakt. Als hij van ziektes en oorlogen houdt, is hij pervers. Als God de mensheid geschapen heeft om zich te laten aanbidden is hij een ijdeltuit. Ook leuk is dat de God uit het Oude Testament een andere is dan in het Nieuwe. In het Oude is hij een wispelturig, wreed en kinderachtig mannetje die geen andere goden naast zich duldt, want hij is een naijverig god (Exodus 20,5).

In het Nieuwe Testament is hij veel vriendelijker. Dan heeft hij een Zoon gekregen en dat is vaak goed voor mannen. Vraag uw opponenten welke God ze prefereren. De verwarring zal toeslaan. Een (zich) veranderende God is een uiterst moeilijk theologisch probleem. Als dit allemaal niet werkt stelt u de volgende vraag: “Waarom zou God u als enige gemaakt hebben die Hem begrijpt? Dat is verdomde hovaardij.”

Rubriek(en): De Mens, MissiveTags: ,

Nog geen reactie, laat uw stem beneden horen!


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Email *
Website

Let wel!

Natuurlijk kunt u op dit artikel reageren. Helaas kijken wij eerst of uw reactie voldoet aan onze eigenzinnige maatstaven voor stijl en inhoud. Wij schuwen de kritiek niet, mits goed geformuleerd en onderbouwd. Ook sluiten wij een weerwoord niet uit.

Alvast bedankt.